Nanda J.S.Bakker

Intercultureel psycholoog

samen vormen wij de samenleving

echtparen relatie

Er zijn aangelegenheden die men kan veranderen door compromissen te sluiten. Ook zijn er situaties die zijn zo als ze zijn, het accepteren van die situaties kost minder energie dan onderling strijd blijven voeren. Het gaat er om dat je elkaar leert verstaan (letterlijk) en elkaars verwachtingen leert kennen, respecteren en accepteren.

Interculturele waarden zijn nodig bij het begeleiden van echtparen die beide uit verschillende culturen komen. Ze missen in de samenleving vaak rolmodellen en een referentie kader waardoor ze vaak uit onbegrip de liefde uit het oog verliezen. Het systeem waaruit zij komen kan een belemmerende of helpende factor zijn. Daarbij speelt het belang van elkaar begrijpen vanuit de cultuur waaruit je beide komt een centrale rol zonder de heersende vooroordelen.

Hij is Moslim en zij is Christen. Ze zijn al 10 jaar samen en hebben twee dochters. Ze houden veel van elkaar maar toch heeft de vrouw besloten dat zij wil scheiden. Na al die jaren wil zij graag trouwen en zijn familie leren kennen zodat haar dochters ook grootouders van vaders kant. Ze voelt zich door haar man afgewezen en niet gerespecteerd. Na een paar gesprekken zetten beiden hun verhaal op papier, ze lezen dit aan elkaar voor en gaan de dialoog aan. Ze gaan op zoek naar wat hun met elkaar verbind en wat de verwachtingen zijn van beide kanten. Daarbij komt ook de familie als systeem ter sprake. Er blijken veel onderliggende conflicten te zijn binnen het familie systeem van de man. De conflicten kunnen benoemen en bespreken zonder kritiek geeft hem rust en ruimte. Daarbij krijgt de vrouw meer begrip voor hem.  Ze kijken samen naar hun onderliggende verwachtingen en maken een lijst van wat echt belangrijk is. Samen sluiten ze compromissen waar het kan en accepteren wat niet kan. Ze besluiten samen verder te gaan.

 

Meer informatie over specialistische aanpak
terug
echtparen relatie
ouder – kind relatie
werkgever – werknemer relatie
organisatie
groepstherapie